PYSZNE CIASTKA KAKAOWE
Jestem wielką fanką ciast kakaowych o czym wspominałam już nie raz. Dlatego jeśli natrafię na przepis w którego skład wchodzi kakao, tym bardziej muszę wypróbować. W tym tygodniu natrafiłam na przepis Kingi Paruzel i postanowiłam spróbować.
U autorki przeczytamy, że ciastka są miękkie, aromatyczne oraz idealne na jesienną pogodę. No cóż, nie mogę się nie zgodzić. Jeśli wziąć pod uwagę brak słońca, zimno i deszcz, to jakże inaczej poprawić sobie humor jeśli nie czekoladą. Przepis trochę zmodyfikowałam, gdyż nie posiadałam niektórych składników w tym czasie w domu.
Co potrzebujesz
* ¼ szklanki oleju kokosowego
* ¾ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 6 łyżek mąki pszennej
* ¼ szklanki kakao
* ¼ łyżeczki sody
* szczypta soli
* 50 g gorzkiej czekolady
Krok pierwszy: rozgrzej piekarnik do 180º C (góra-dół).
Krok drugi: w misce utrzyj przy pomocy miksera olej kokosowy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj dalej.
Krok trzeci: w misce wymieszaj produkty sypkie: mąkę, sól, sodę i kakao, a następnie dodaj do masy z jajkami i dobrze wymieszaj. Wsyp pokrojoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Krok czwarty: z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha lub większe. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok piąty: piecz przez 12-14 minut
Krok szósty: zrób sobie kawę i delektuj się smakiem.
Ciastka powędrowały do szklanego słoika i długo się niestety nie uchowały. Ale to chyba dobrze. Przyjemnego weekendu.
Ściskam!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz